Autoritatea Electorală Permanentă: 5.481 de alegători au solicitat până acum să fie înscrişi în Registrul electoral

Publicat: 09 August 2016

alegeri-votantiUn număr de 5.481 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.286 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.195 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat

marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit datelor făcute publice de AEP, cei mai mulţi cetăţeni români care vor să voteze prin corespondenţă sunt în Spania – 2.045. În Italia sunt 953 de români care vor să voteze prin corespondenţă, în Franţa 186, iar în Germania 170.
Totodată, sunt opt ţări în care doar câte un cetăţean român a solicitat să voteze prin corespondenţă.
Ministrul Maria Ligor a declarat că există două modificări ''minimale'' pe care Guvernul le are în vedere privind votul în diaspora - completarea listei de secţii de votare la propunerea MAE şi introducerea posibilităţii de a utiliza listele suplimentare în toate secţiile.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficienţele legii actuale care pot duce la restricţii mai mari decât în anii trecuţi. Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a fost cerută de PMP şi PNL.
Legea votului prin corespondenţă a fost adoptată la sfârşitul anului trecut, după îndelungi negocieri între PNL şi PSD ajungându-se la formula introducerii acestui tip de vot doar pentru scrutinul parlamentar şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie în Registru Electoral, cu opţiunea vot prin corespondenţă, în perioada de pre-campanie. Legea a fost declarată constituţională de CCR.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar