Primăriile din Argeș vor avea limite obligatorii de venituri

Publicat: 22 Decembrie 2014

dragnea-pitestiComunele şi oraşele mici care au venituri foarte mici ar putea primi de la buget sume suplimentare, a declarat, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, după dezbaterea în comisiile parlamentare de buget-finanţe a propunerii

de modificare a legii finanţelor publice locale cu privire la echilibrarea bugetelor locale.
Dragnea a precizat că localităţile care nu au un grad de colectare ridicat vor primi mai puţini bani şi acest lucru îi va stimula pe primari să colecteze taxele şi impozitele.
Potrivit lui Dragnea, această modificare a legii menţionate urmează să se facă prin derogare numai în 2015, urmând ca în primul semestru Ministerul Finanţelor şi cel al Dezvoltării să evalueze efectele implementării şi dacă va fi nevoie, să se vină cu corecţii şi modificarea legii finanţelor publice locale să fie valabilă permanent.

Prin derogare de la Legea finantelor publice, in anul 2015 va fi introdus in bugetul de stat un Proiect nou cu privire la echilibrarea bugetelor locale. Proiectul a fost asumat de Ministerul Finantelor si Ministerul Dezvoltarii Regionale si a fost aprobat in comisiile de buget-finante ale Parlamentului.

Principalele modificari:

1. Se stabileste o limita de venituri minime proprii pe care trebuie sa le realizeze comunele, orasele, municipiile, municipiile resedinta de judet si judetele din Romania.
2. Cine nu realizeaza veniturile proprii minime stabilite prin lege, vor primi automat diferenta pana la plafon. Modul de echilibrare a bugetelor locale se va realiza in baza unui nou algoritm, foarte riguros.

3. Se scoate din schema orice interventie a Consiliilor Judetene

4. Cei care colecteaza mult si mai acceseaza si fonduri europene, primesc bonusuri

5. Cei care isi reduc gradul de colectare fata de anul precedent sunt penalizati.

6. Masura vizeaza in principal comunele, orasele si municipiile mici care n-au bani se se autosustina. Din experienta celor prezenti la dezbatere, de la mari municipii in sus, nu va fi nevoie de echilibrarea bugetelor locale. Foarte important este ca celor care depasesc plafonul la incasari nu li se ia sub nicio forma din incasari pentru a fi redistribuite celor fara incasari.

7. Riscul este demotivarea celor care nu colecteaza pentru ca oricum vor primi pana la plafon.

8.Este un proiect pilot, care dupa 6 luni va fi analizat cu studii de impact si se va vedea care sunt efectele.

9. Este vorba de doua alocari. Prima alocare este pana cand toata lumea ajunge la plafon, dupa care ce ramane se distribuie iar, ca bonus, dupa un algoritm foarte clar trecut in lege

10. DIN anul 2017, CEI CARE AU INCASARI MAI MICI DECAT ANUL PRECEDENT, SAU CEI CARE AU DATORII, NU VOR PRIMI DECAT 50% DIN REECHILIBRAREA PANA LA PLAFON

SIMULARE: Daca o comuna realizeaza venituri proprii de 800.000 lei, ea va primi automat diferenta pana la plafonul de 1,5 milioane. Dupa ce se impart astfel banii la nivel national si toata lumea ajunge la plafonul minim, se face a doua alocare. La a doua alocare, cine a avut incasari bune primeste un bonus de 15%, iar cine a atras proiecte europene mai primeste 15%. Aceasta comuna, daca in 2017 are incasari mai mici decat in 2016 si are, de exemplu, 700.000 lei incasari, atunci nu va mai primi toata suma pana la 1,5 milioane, cat e plafonul, ci doar jumatate din aceasta suma, adica va mai primi doar 400.000 lei, nu 800.000 lei cat ar trebui sa primeasca pana la plafon

 Prima decizie a lui Gerea ca ministru al Energiei. Cum vrea să crească redevențele

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar