CCR: Legea migrației aleșilor locali, neconstițională

Publicat: 18 Decembrie 2014

constitutie-2Curtea Constituţională a decis că legea de aprobare a OUG 55/2014, cunoscută ca ordonanţa traseiştilor, pentru că a dat voie aleşilor locali să schimbe partidul, este neconstituţională.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat că legea se întoarce în Parlament, iar aleşii vor decide ce se va întâmpla în continuare cu OUG 55/2014 şi efectele acesteia.
Aici părerile sunt împărțite. Sunt voci care spun că aleșii care au profitat de lege își vor pierde mandatul sau vor fi obligați să revină de unde au plecat. Sunt însă și alte voci care invocă faptul că orice decizie în plan juridic se aplică din momentul în care intră în vigoare, nu și retroactiv, astfel că aleșii locali care au migrat nu vor păți absolut nimic. Aceasta este și cea mai plauzibilă variantă în contextul în care nu doar PSD, UNPR sau PLR au beneficiat de veniri ale aleșilor prin această lege, ci și PNL sau PDL.
Prefectura Argeș a prezentat o situaţie centralizată a aleşilor locali din Argeş care au ales să beneficieze de ordonanţa guvernamentală 55/2014 în baza căreia au putut să opteze pentru un alt partid, în termen de 45 de zile, fără să îşi piardă mandatul. Astfel, în Argeș au migrat politic nu mai puţin de 249 de aleşi locali: 20 de primari, 6 consilieri judeţeni şi 227 de consilieri locali şi viceprimari. Dintre cei 20 de primari, 16 au optat pentru PSD, iar 4 şi-au declarat independenţa.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar