Imagini exclusive de la Congresul PNL. Ce argeșeni au votat împotriva noului statut

Publicat: 27 Iunie 2014

pnlNoul statut al PNL a fost adoptat, vineri, de Congresul extraordinar al liberalilor, împotrivă pronunţându-se şase delegaţi, iar opt s-au abţinut. Printre cei 10 delegați care au fost împotriva noului statut s-au numărat și doi argeșeni: primarul Câmpulungul, Călin Andrei, care a votat împotrivă, și consilierul județean Marius Postelnicescu, care

s-a abținut.
Cei doi s-au neclarat nemulțumiți de prevederea conform căreia mai mulți parlamentari au acces în Biroul Politic.
Argeșul a avut 27 de liberali: 22 de delegați și cinci membri de drept. Printre cei care au fost prezenți s-au numărat, în afară de Călin Andrei și Marius Postelnicescu, și fostul prefect Cristian Soare, primarul de la Ștefănești Dorin Bărbuceanu, fostul lider al PNL Argeș Ion Miuțescu, senatorul Zisu și Ion Popa, Valerian Jinga, precum și alți lideri județeni. De remarcat că, așa cum Proarges.ro a scris în exclusivitate, consilierului județean Dan Crișan, care este și purtător de cuvânt al PNL Argeș, i-a fost refuzată prezența pentru că s-a arătat un susținător al Grupului lui Călin Popescu Tăriceanu, deși acesta este doar un ONG, nu încă și un partid.

Noul statul al PNL cuprinde și faptul că denumirea, identitatea, tradiția istorică și unitatea sunt valori imuabile ale partidului, propunere a președintelui de onoare al liberalilor, Mircea-Ionescu Quintus.

Conform noului statut, din cei 31 de vicepreşedinţi, care vor fi aleşi uninominal sâmbătă, 15 vor avea competenţe executive pentru a se ocupa de domenii specifice. Din Biroul Politic Naţional, pe lângă preşedintele PNL, secretarul general şi cei 31 de vicepreşedinţi, mai fac parte ca membri de drept având calitatea de membru de partid: prim-ministrul, miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţii filialelor PNL, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare ale PNL, membrii Birourilor Permanente ale Parlamentului, preşedinţii comisiilor parlamentare permanente, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii din municipiile reşedinţă de judeţ, de sector şi primarul general al Municipiului Bucureşti, preşedintele TNL, OFL, Clubul Studenţilor Liberali şi Liga Aleşilor Locali, foştii preşedinţi ai PNL care sunt membri ai partidului şi trezorierul. Marele absent a fost deputatul Andrei Gerea, fost ministru, care este unul dintre membrii de bază ai Grupului Tăriceanu.

Conform documentului, secretarul general al PNL nu va mai fi ales de Congres, ci va fi numit de Biroul Politic Naţional, la propunerea preşedintelui PNL.

În Statutul PNL este menţinută prevederea conform căreia Delegaţia Permanentă este cea care "desemnează candidatul PNL la funcţia de Preşedinte al României".

Din proiectul de Statut al PNL este eliminată prevederea conform căreia partidul este membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), dar este menţinută apartenenţa la Internaţionala Liberală. În schimb, nu este precizată apartenenţa la vreo altă familie politică europeană, cum ar fi PPE.

Congresul PNL a început sub semnul securității stricte, liderii organizațiilor primind cartele care avea coduri de bare. Aceste cartele vor fi folosite pentru intrare și pentru obținerea buletinelor de vot, pentru, mâine. Deși regurile au fost stricte, liberalii au făcut greșeli mari la organizare, la prezidiu fiind rezervate locuri unora din liberali care a decis să meargă la Grupul de Inițiativă al lui Călin Popescu Tăriceanu și care au refuzat să vină la Congres după ce li s-a refuzat și dreptul de a lua cuvântul.
Sâmbătă, delegaţii la Congres vor alege noua conducere a partidului. Klaus Iohannis a intrat în cursă pentru şefia PNL, alături de Ioan Ghişe, iar pentru cele 31 de funcţii de vicepreşedinte vor candida 56 de liberali, Romeo Stavarache retrăgându-se după problemele din justiție. Dintre argeșeni, Eugen Nae, care este membru in comisia de onoare si arbitraj a PNL, va încerca să obțină din nou această calitate. Ion Popa ar urma să fie, conform noului statut, membru în Biroul Politic Național, fiind președintele Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților.

Sursa ProArges

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar