Legea votului prin corespondenţă este constituţională

Publicat: 18 Noiembrie 2015

vot euCurtea Constituţională (CC) a dezbătut azi două sesizări privind Legea votului prin corespondenţă, adoptată pe 28 octombrie, una înaintată de 30 de senatori şi o alta formulată de 50 de deputaţi. La finalul unor dezbateri de 2 ore, judecătorii

CCR au decis, în unanimitate că legea votului prin corespondență este constituțională.
Legea privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, a fost adoptată, în 28 octombrie, de Camera Deputaţilor, forul decizional.
Pe 19 septembrie, şi Senatul a adoptat proiectul de lege.
În 3 noiembrie, ALDE a anunţat că grupul său parlamentar de la Senat, alături de grupul UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea votului prin corespondenţă.
Camera Deputaţilor a adoptat legea în forma propusă de Comisia de cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare.
Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie valabil doar pentru scrutinul prezidenţial.
Sursă: evz.ro

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar