Ponta a anunțat că vrea să reducă TVA la 20% mai devreme

Publicat: 07 Aprilie 2015

ponta2Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, într-o intervenție telefonică la România TV, că l-a informat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre intențiile Guvernului de a reduce TVA și despre situația economică rezultată în urma primului trimestru.

"L-am informat pe guvernator și pe prim-viceguvernator

(Florin Georgescu — n.r.) cum stăm cu primul trimestru, cu direcțiile mai departe. (...) Guvernul României are în trezorerie la Banca Națională astăzi, când vorbim, vreo 18 miliarde de lei pentru care nu luăm dobândă, că nu se mai dă dobândă. Am discutat despre ce vrem să facem cu reducerea TVA și vreau să fie foarte clar, ca să nu creăm totuși așteptări prea optimiste: se poate ori să reducem toată cota de la 24 la 20, ori să reducem cota de TVA la toate produsele alimentare la 9%. Eu pot să vă spun, fără să vorbesc în numele guvernatorului, că măsurile de relaxare fiscală care sunt considerate sustenabile pe termen lung și pentru care avem măcar informarea, dacă nu acceptul formal al partenerilor noștri internaționali, sunt susținute și sunt bine venite", a afirmat Ponta.
Premierul a adăugat că o decizie privind alegerea uneia dintre cele două variante de reducere a TVA va fi luată luni sau marți seară și că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, "are în seara asta" o nouă discuție cu FMI și Banca Mondială.
"N-o să vedeți FMI-ul lăudându-ne foarte tare, că n-au făcut-o nici când am redus CAS sau TVA-ul la pâine! Dar îmi doresc ca, în urma discuțiilor, să nu se opună", a spus premierul.
Ponta a precizat că așteaptă ca Opoziția să susțină demersul său în plan economic, la fel și președintele Klaus Iohannis.
"Nu mă aștept la vreo opoziție din partea președintelui, în primul rând pentru că nu cred că e vreun om în această țară — președinte, jurnalist, politician — care să nu își dorească reducerea TVA. (..) Cred că și Opoziția va susține și oamenii de afaceri", a adăugat șeful Guvernului.
Ponta a precizat că marţi va fi decisă, în Guverm, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că datele aferente primului trimestru al acestui an indică o colectare peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, de 3-3,5 miliarde lei în plus faţă de programul de încasări, ceea ce permite Guvernului să reducă TVA încă din acest an.
"După primul trimestru, avem o colectare mult peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, cam în jur de 3-3,5 miliarde lei în plus faţă de ceea ce era prevăzut ca program, şi cheltuieli mai mici, iar această situaţie după primul trimestru ne permite să mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscală legată de TVA chiar înainte de intrarea în vigoare a Codului Fiscal la 1 ianuarie", a spus Ponta.
La finele lunii martie, Ponta afirma că datele estimate pentru trimestrul I indică un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, în condiţiile în care construcţia bugetară prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adăugând că pentru România, ţară care vrea să se dezvolte, excedentul bugetar nu este neapărat un lucru bun.
El argumenta astfel că Guvernul are posibilitatea să diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau să introducă TVA de 9% pentru produse alimentare de bază, începând cu luna iunie.
Luni, Ponta a mers la Banca Naţională a României (BNR), unde se consultă cu guvernatorul Mugur Isărescu asupra variantelor de reducere a TVA, şeful Guvernului anunţând anterior, la sediul PSD, că vrea să discute cu Isărescu înainte ca, marţi, să fie luată o decizie pe această temă.
Surse oficiale afirmă că, la acest moment, intenţia Guvernului este de reducere a cotei standard. Ponta a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar