Totul despre alegerile locale din 5 iunie. Cand începe campania electorală şi care sunt regulile jocului

Publicat: 27 Aprilie 2016

vot euAlegerile locale din acest an vor avea loc la data de 5 iunie şi vor fi organizate după noi reguli, cu primari aleşi într-un singur tur şi şefi de consilii judeţene aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni. Concret, în ziua scrutinului, fiecare cetăţean va primi trei buletine de vot: unul pentru alegerea primarului, unul pentru Consiliul Local şi unul pentru Consiliul

judeţean.

Modificări au fost aduse şi în privinţa sistemului de vot fiind pregătit un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În urma implementării acestui proiect, alegătorii care doresc să îşi exprime opţiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secţiilor de votare, ci operatorului unui calculator. Ulterior, sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă şi-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secţie şi dacă şi-a mai exercitat dreptul la vot la acelaşi scrutin.
În baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării şi persoana care şi-a pierdut drepturile electorale.
Data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor (după eventualele contestaţii). Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7.
Pe 5 iunie, votul va începe la ora 7 şi se va încheia la ora 21.
În campania electorală pentru alegerile locale sunt interzise bannerele, mesh-urile, dar şi o serie de alte modalităţi de publicitate electorală. În schimb, printre materialele permise se numără afişele, care trebuie să respecte anumite dimensiuni. În termen de 30 de zile de la data alegerilor, mandatarii financiari depun la Autoritatea Electorală Permanentă cererea de rambursare a cheltuielilor efectuate de formaţiunile politice şi candidaţii independenţi, precum şi documentele justificative. Dar nu toţi competitorii electorali pot solicita rambursarea cheltuielilor de campanie, ci doar aceia care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. Dacă au atins acest prag doar într-o circumscripţie electorală, li se vor rambursa doar cheltuielile efectuate în respectiva circumscripţie. AEP verifică legalitatea încasărilor şi a plăţilor efectuate şi emite decizie de rambursare, dar numai dacă au fost respectate prevederile legale. AEP nu va returna cheltuielile de campanie dacă: au fost depăşite plafoanele maxime ale cheltuielilor stabilite conform legii; au fost utilizate alte surse de finanţare decât cele permise de lege; nu au fost respectate destinaţiile cheltuielilor electorale sau ponderile acestora din totalul cheltuielilor electorale; au fost depuse documente incomplete sau care conţin erori.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar