130 POMPIERI ARGEŞENI AU PARTICIPAT LA EXERCIȚIUL "SEISM 2016"

Publicat: 02 Noiembrie 2016

pompieri-politiePlanul roşu de intervenţie a fost activat, ieri dimineaţă, alertând toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din ţară. Totul, în cadrul unei exerciţiu de alarmare numit

„Seism 2016". Potrivit scenariului, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi. Din judeţul nostru au participat peste 130 de pompieri şi un număr foarte mare de autospeciale.

După ce s-a dat alarma, de la Inspectoraul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au pornit către Capitală 19 autospeciale, cu patru ofiţeri şi 130 de subofiţeri, un asistent medical şi un medic. Printre autospecialele care au participat la simulare s-a numărat şi ambulanţa pentru victime multiple. Pentru asigurarea intervenţiei în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, au fost mobilizate şi efective ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Inspectoratului General de Aviaţiei al MAI. „Obiectivul acestui exerciţiu este în primul rînd de a testa conceptul de intervenţie pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. Ceea ce s-a întîmplat după Colectiv a fost să rescriem practic procedurile, conceptul pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Acest exerciţiu încearcă să valideze conceptul, să vedem dacă procedurile pe care le-am gîndit duc la un procedeu de intervenţie unitar. În al doilea rând, verificăm timpii de reacţie şi capacitatea de mobilizare a structurilor din toată ţara. Am hotărît să declanşăm exerciţiul în timpul zilei şi nu noaptea, pentru că vrem să vedem în cât timp va ajunge coloana de maşini de intervenţie ISU dintr-un judeţ de la marginea ţării la Bucureşti", declara ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache. La rân­dul său, secretarul de stat Ra­ed Arafat preciza: „Câteva sute de oameni vor fi mobilizaţi să se deplaseze realmente la Bucureşti. Apoi, pe baza a ceea ce vom face, urmează să fie completat conceptul. Pe viitor, conceptul poate ajunge la deplasare fără acorduri. Să nu aştepte să îi dăm dispoziţie. Dacă este un cutremur major, să ştie fiecare unde va merge. Dacă este o problemă, din proprie iniţiativă, cu forţe prestabilite. Dacă nu putem comunica pentru că au căzut comunicaţiile, ei nu trebuie să aştepte", a declarat secretarul de stat Raed Arafat. În jurul orei 13, 30 de forţedin Argeş, participante la simulare, au pornit înapoi către bază.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar