A intrat în vigoare numărul 113, pentru cei care nu aud şi nu vorbesc

Publicat: 27 Octombrie 2015

113Persoanele cu deficienţe de auz şi de vorbire au la dispoziţie numărul 113 la care pot cere ajutorul atunci când au o urgenţă. Condiţia este ca numărul lor de telefon să fie

înregistrat în baza de date a Serviciului 112, astfel încât ei să poată fi identificaţi de operatorii STS.

Practic, atunci când vor avea o urgenţă, persoanele surdo-mute vor suna la numărul 112, operatorul va răspunde, dar nu va iniţia un dialog cu persoana cu deficienţe de auz sau vorbire, ci va închide apelul, pentru că acestea vor fi identificate automat de către sistem ca fiind persoane cu dizabilităţi.
Acestea vor primi imediat un SMS cu textul: "Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului" şi vor răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul.
„Apelul intră pe serviciul 112 şi când apare pe ecranul celor de la STS în dreptul lui este specificat faptul că cel care solicită ajutorul e persoană cu dizabilităţi de auz şi vorbire şi este localizat instant. Din acest motiv este necesară completarea formularului. Comunicarea se face strict prin SMS", au precizat oficialii, adăugând că prin utilizarea numărului 113 se va ajunge mai repede la cei care au o urgenţă, dar nu pot solicita ajutorul.
Cei care doresc să se înscrie au nevoie de cerere de înregistrare, de o copie a actului personal de identitate sau al reprezentantului legal, de copiile actelor care atestă dizabilitatea şi de copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.
Documentele pot fi depuse fie la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile STS din Bucureşti sau din ţară ori prin transmiterea prin poştă a documentelor de înregistrare, la adresa: Splaiul Independenţei nr. 323A, sector 6, Bucureşti sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro.
Reprezentanţii pacienţilor arată că cel mult 15% din cei peste 250.000 de surdo-muţi se vor înscrie în baza de date a STS. „Trebuia făcută o campanie de informare prin direcţiile de asistenţă socială, care îi au în baza de date şi prin medicii de familie, ceea ce nu s-a întâmplat. Mulţi surdomuţi sunt bătrâni, singuri sau nu au certificate de handicap, alţii au doar telefon fix", a explicat, Ionica Tărău, preşedintele Asociaţiei 1 iunie 2001.
Sursă:Adevarul.ro

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar