Asigurarea obligatorie a locuintelor, echivalentul a 7 pachete de tigari!

Publicat: 10 August 2014

inundatii29

Ploile torenţiale înregistrate acum o saptamana, în Argeş au produs pagube enorme. Peste 400 de persoane au fost evacuate, aproape 200 au fost salvate din mijlocul puhoaielor, sute de gospodării au fost inundate.
Pagubele materiale sunt foarte mari, iar autoritatile trebuie sa plateasca ajutoare pentru sinistrati, mai ales in mediul rural. Cu toate acestea, numarul locuintelor asigurate impotriva dezastrelor naturale este din ce in ce mai mic.


La 1 iulie erau active la nivel naţional peste 1,35 milioane de asigurări obligatorii de locuinţe, conform datelor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID România), societatea privată care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor. Gradul de cuprindere în asigurare era, la 30 iunie, de 15,87%.Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit, în primele cinci luni din 2014, daune în valoare de 358.380 lei, adică aproximativ 80.000 euro.
Valoarea daunelor achitate de PAID în anul 2013 s-a ridicat la peste 473.400 lei ( peste 105.200 euro), cea mai mare daună achitată fiind de peste 60.000 de lei (circa 14.000 euro), pentru o locuinţă avariată din judeţul Prahova, ca urmare a alunecărilor de teren.
Asigurarea obligatorie a locuintei ar trebuie sa fie, asa cum ii spune si numele, obligatorie. Asta este valabil insa doar in teorie, pentru ca desi programul national lansat in vara anului 2010 prevede sanctiuni pentru cei care nu isi asigura locuintele, acestea nu pot fi aplicate. Autoritatile locale nu au acces la baza de date a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), astfel ca nu stiu care sunt persoanele care si-au asigurat locuinta si care sunt pasibile de amenda.
Cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei au fost speriati romanii la demararea programului prin care fiecare locuinta trebuia sa fie asigurata impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si a inundatiilor. Amenzile au ramas doar la stadiul de idee, pentru ca autoritatile locale nu au acces la baza de date a persoanelor asigurate.
Beneficiari ai venitului minim garantat - ar trebui să fie asiguraţi automat în caz de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.
Proprietarii de locuinţe care sunt asistaţi social - beneficiari ai venitului minim garantat - ar trebui să fie asiguraţi automat în caz de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren. Legislaţia prevede că Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) virează la început de an către PAID România - societatea privată care administrează poliţele obligatorii de locuinţe - sumele pentru asigurarea obligatorie a locuinţei - 10 euro respectiv 20 de euro pe an, în funcţie de tipul de locuinţă, din beton sau chirpici - pentru beneficiarii de ajutoare sociale, proprietari de case. Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social.
Costul unei polite de asigurare obligatorie este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta. O astfel de polita asigura o despagubire maxima de 10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro, insa doar in cazul cutremurelor, alunecarilor de teren sau a inundatiilor.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar