Caz incredibil de corupție al DNA Pitești!

Publicat: 13 Iunie 2015

dna-1Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a primit un miel, doi curcani şi cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obţine după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de

90 de zile.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Lucian Diniţă, fost director al Direcţiei Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în prezent adjunct la Brigada Rutieră a Capitalei, fiind acuzat de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi, tot în stare de libertate, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumpărare de influenţă, şi Maricel Ilie, vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română - Regiunea 1 Bucureşti la data comiterii faptei, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Dosarul fostului şef al Poliţiei Rutiere a fost trimis pentru judecare Tribunalului Vâlcea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 22 septembrie 2011, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa a fost sancţionat şi i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile, după ce a încălcat regulile de circulaţie. Ulterior, întrucât i-a fost respinsă irevocabil plângerea contravenţională, în 21 martie 2012, Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie. Din acest moment, potrivit dispoziţiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care iniţial s-a dispus măsura suspendării dreptului de a conduce.

"În aceste împrejurări, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a iniţiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule şi, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile. Astfel, prin intermediul şi cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, omul de afaceri a luat legătura şi s-a întâlnit la sediul Direcţiei Poliţiei Rutiere din municipiul Bucureşti, cu inculpatul Diniţă Lucian", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În urma întâlnirii şi a discuţiilor dintre cei trei, atât la acel moment cât şi în perioada următoare, au fost făcute demersurile necesare pentru ca omul de afaceri să obţină permisul de conducere înainte de perioada de 90 de zile.

"În acest sens, urmau să fie valorificate dispoziţiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie. Concret, inculpatul Diniţă Lucian, prevalându-se de influenţa pe care, din perspectiva funcţiei deţinute o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din ţară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de conduce autovehicule", au arătat procurorii în rechizitoriu.

Ulterior, în 19 aprilie 2012, Gheorghe Deaconeasa a susţinut, la Serviciul Rutier Vâlcea, testul pentru verificarea cunoştinţelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat. Două zile mai târziu, Serviciul Rutier Vâlcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere.

Procurorii susţin că pentru "ajutorul" acordat, Lucian Diniţă a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672,5 lei, respectiv un miel, doi curcani şi cinci kilograme de păstrăv.

Procurorii anticorupţie l-au mai trimis în judecată pe Gheorghe Deaconeasa, în 15 mai, într-un alt dosar, pentru fapte similare.

În acel dosar este judecat şi Ion Marius Bărbulescu, director adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu la data faptelor, acuzat că a primit 35.000 de lei şi bunuri şi servicii de circa 50.000 de lei de la Deaconeasa, pentru a-l ajuta să obţină controlul asupra unor păduri.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2009-2011, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat cu scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier, situată în judeţele Vâlcea, Gorj şi Hunedoara, din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra-Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei.

Deaconeasa era interesat de acest proiect întrucât deţinea în zona respectivă, fie direct, fie prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de pădure, unele amplasate în imediata vecinătate a DN 7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra-Obârşia Lotrului. Dosarul se judecă tot la Tribunalul Vâlcea.

Lucian Diniţă a fost şef al Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române din februarie 2009 până în 30 aprilie 2014, când a fost eliberat din funcţie şi numit adjunct al şefului Brigăzii Rutiere din Poliţia Capitalei.

În 2014, Lucian Diniţă şi trei subalterni ai acestuia cu funcţii de conducere - Costin Tătuc, şeful Poliţiei Autostrăzi, Carol Vârnă, şi Paul Toma, de la Direcţia Rutieră - au fost cercetaţi prealabil, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, în contextul cazului ofiţerului Augustin Căpâlnaş, cercetat penal după ce a fost prins cu permis de conducere fals.

La sfârşitul lunii mai 2014, şeful Poliţiei Autostrăzi, Carol Vârnă, a fost schimbat din funcţie, iar Lucian Diniţă şi Constantin Tătuc au primit amânare la promovarea pe o funcţie superioară, în cazul ofiţerului Augustin Căpâlnaş, de la Direcţia Rutieră, care a demisionat din funcţie în 31 mai 2014. Totodată, Paul Toma, al patrulea ofiţer cercetat în cazul Căpâlnaş, a fost sancţionat cu atenţionare.

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Române a dispus sesizarea Parchetului, la finalizarea tuturor verificărilor efectuate de Direcţia Control Intern din IGPR, referitoare la Augustin Căpâlnaş, fiind identificate indicii cu privire la fapte de natură penală privind încadrarea şi promovarea acestuia în structurile Poliţiei Române.

Sursa ProArges

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar