Dezbatere la ministerul Transporturilor: Drăghici i-a cerut din nou lui Rus autostrada Pitești-Sibiu

Publicat: 07 Octombrie 2014

draghici-transportMarți, deputatul argeșean Mircea Drăghici a participat la prima ședință publică pentru prezentarea Master Planului General de Transport - domeniul rutier, desfășurat la Ministerul Transporturilor.

Deputatul argeșean a supus atenției reprezentanților ministerului 3 probleme esențiale pentru Argeș, județ pe care îl reprezintă în Parlamentul României : construcția prioritară a autostrăzii Pitești - Sibiu, chiar dacă în două etape, deschiderea Transfăgărășanului pe tot parcursul anului, precum și modernizarea drumului Pitești - Curtea de Argeș .

"Supun atenției dumneavoastră trei probleme esențiale pe care dorim să le aveți în vedere în definitivarea Master Planului de Transport. În primul rând, susțin cu tărie că, așa cum am susținut cu multe alte ocazii, autostrada Pitești - Sibiu trebuie să fie construită și prevăzută în acest Master Plan, chiar dacă se va realiza construcția sa în două etape: o primă etapă, construcție de drum expres și efectiv realizarea autostrăzii în cea de a doua etapă. Existența unui trafic comercial intens, generat de prezența celui mai mare exportator al României la Mioveni, compania Dacia - Renault, reprezintă un singur argument esențial care a fost prezentat și de directorul general al grupului Dacia - Renault într-o adresă oficială adresată Ministrului Transportului și Prim Ministrului Victor Ponta. Din indicatorii economici pe care îi deținem - și v-am trimis în scris argumente- din indicatorii de trafic, și pt 2015, având în vedere că dacia lucrează la capacitate maximă, indicatorii arată că se încadrează la autostradă.
Chiar dacă va fi în 2 etape, chiar dacă la început exproprierea poate fi la 70 de metri de lățime de autostradă, lucrările de artă trebuie să aibă neapărat în vedere ca podurile, drumurile, podurile și consolidările succesive să fie făcute la nivel de autostradă.
Sigur că puteți programa alocările financiare, cu prima etapă începută în acest exercițiu financiar, dar trebuie să avem la sfârșitul lui 2020 aceste 2 orașe unite pe 4 benzi de circulație. Susținem cu tărie acest aspect, cei de la Dacia au cerut același lucru printr-o scrisoare oficială. Dorim deci, autostradă, chiar dacă vorbim de două etape.

Ce a răspuns Rus
În răspunsul oferit la aspectele ridicate de deputatul social - democrat, Ioan Rus, Ministrul Transporturilor, a afirmat că, într-adevăr, existența nevoii de autostradă pe tronsonul Pitești - Sibiu este creată de polul de dezvoltare economică de la Dacia, construcția unui drum expres într-o primă etapă și trecerea la autostradă începând cu 2020 reprezintă nu neapărat cea mai bună soluție, cât o soluție rezonabilă. Ministrul a asigurat cu fermitate că și celalalte două probleme ridicate vor fi prinse în forma finală a Master Planului de Transport.

Transfăgărășanul, deschis tot anul
O a doua problemă importantă este reprezentată de deschiderea Transfăgărășanului pe tot parcursul anului, fiind necesare lucrări de consolidare și copertine de protecție, chiar dacă acest lucru ar putea însemna introducerea unei taxe. Această măsură ar putea susține dezvoltarea turistică a zonelor cuprinse în două județe: Argeș și Sibiu. "Vreau să luați în calcul deschiderea pe toată perioada anului Transfăgărășanul, chiar dacă va trebui să introducem poate o taxă pentru a fi parcurs, pentru că sigur, investiția pentru modernizare și copertine presupune fonduri noi. Nu cred că cineva va avea ceva împotrivă să plătească o taxă pentru a-l parcurge, având în vedere că noi dezvoltăm o a doua Vale a Prahovei, pe acest tronson, de 300 de milioane de euro prin asociație de dezvoltare intracomunitare. Este un proiect foarte important pentru regiune, fiind în asociere și cu o serie de comune din județul Sibiu. Și acest drum este vital pentru noi", a afirmat Drăghici.

Deputatul PSD a mai cerut modernizarea drumului Curtea de Argeș - Pitești, o variantă de trafic extrem de bună pentru situațiile în care drumul Râmnicu - Vâlcea este blocat din cauza accidentelor de pe Dealul Negru sau a alunecărilor de teren", a susținut deputatul argeșean, Chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici.

La dezbaterea de la Ministerul Transporturilor au mai participat reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Argeș prezentă, dar și deputații Gheorghe Marin, Cătălin Rădulescu.

Sursa ProArges

 

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar