Fenomen astronomic foarte rar, duminică noaptea, în România

Publicat: 27 Septembrie 2015

luna-2015Un eveniment astronomic foarte rar, care constă în producerea simultană a două fenomene spectaculoase - Super Lună şi eclipsă de Lună -, va avea loc în noaptea de duminică spre luni, acesta putând fi observat şi din România, însă doar în condiţiile în care cerul va fi senin.
Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de

Lună se va produce, în noaptea de duminică spre luni, la peste 30 de ani de la desfăşurarea unui eveniment similar. Un eveniment astronomic asemănător s-a produs cel mai recent în 1982, iar următorul de acelaşi fel va avea loc în anul 2033, potrivit huffingtonpost.com.

Eclipsă totală de Lună, din noaptea de duminică spre luni, va fi vizibilă parţial din toată ţara. "Vizibilă parţial" înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea din România, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, potrivit informaţiilor furnizate de Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.
Eclipsa va începe la ora 03:11, va are maximul la ora 05:47 şi se va termina pentru români în jurul orei de 07:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului şi până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va avea loc la ora 04:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.
Luna va sta complet în umbra Pământului între 05:10 şi 06:23, iar momentul de maxim va fi la ora 05:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).
Pentru că fenomenul se va produce în a doua jumătate a nopţii, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfăşurării eclipsei. Eclipsa va începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aproximativ 40 de grade deasupra orizontului. În momentul maximului se va afla la 20 de grade, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont până când va apune (în jurul orei 07:16).
O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 05:32.
Pentru a observa aceasta eclipsă, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nu este necesară, întrucât eclipsa poate fi vizibilă cu ochiul liber. Totuşi, oamenii trebuie să ţină cont de faptul că fenomenul va putea fi observat din toată ţara doar în cazul în care cerul este senin.
În cazul în care au un instrument astronomic, pasionaţii de astfel de fenomene trebuie să-l îndrepte spre Lună, întrucât vor putea să observe mai îndeaproape suprafaţa lunară.
Cei care doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied, pentru că în timpul totalităţii trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.
Următoarea eclipsă de Lună se va produce pe 16 septembrie 2016.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar