Fermierii pot folosi și în acest an semințe de porumb și floarea soarelui tratate cu nicotinoide

Publicat: 23 Februarie 2016

fermieri-garuÎn urma obținerii acceptului Comisiei Europene, Ministerul Agriculturii a dat autorizație temporară pentru utilizarea unor substanțe chimice la tratarea semințelor de porumb și floarea soarelui, în scopul combaterii dăunătorilor la aceste specii de plante. E vorba de nicotinoidele :

Cruiser 350 FS (350g/l Tiametoxam), Nuprid AL 600 FS (600 g/l imidacloprid), Poncho 600 FS (600 g/l clotianidin) și Seedoprid 600 FS (600 g/l Imidacloprid).

Autorizarea este valabilă timp de 117 zile, expirând la data de 31 mai 2016. Sămânța de porumb și de floarea soarelui tratată cu unul din produsele menționate se va utiliza numai în zonele și pe suprafețele cu infestare puternică a dăunătorilor de sol. Este interzisă crearea de stocuri de sămânță tratată, după data de 31 mai.
Se precizează faptul că vor putea utiliza astfel de produse chimice doar companiile și fermierii care fac dovada că tratamentul va fi efectuat de personal calificat, în instalații profesionale înregistrate la oficiile fitosanitare județene. Mașinile de tratare a semințelor trebuie să fie dotate cu dispozitive de înmagazinare a prafului. Companiile care vând aceste produse trebuie să țină o evidență strictă a cantităților comercializate și vor comunica toate informațiile Ministerului Agriculturii, (în fiecare zi de luni, până la ora 14,00).
Semănatul se va face doar cu semănători pneumatice cu grad înalt de încorporare în sol și cu reducerea la minim a emisiilor de praf. Producătorii agricoli care vor folosi aceste semințe trebuie să țină o evidență strictă a suprafețelor însămânțate în registrul privind evidența tratamentelor cu produse de protecția plantelor, pe culturi.
Fermierii au obligația să marcheze solele unde au înființat astfel de culturi cu plăcuțe de avertizare pe care să scrie "Semințe de porumb/floarea soarelui tratate cu ... (denumirea produsului chimic utilizat). Toți fermierii au obligația să anunțe din timp primăriile și apicultorii din zonă perioada în care vor înființa culturi de porumb și floarea soarelui folosind semințe tratate cu unul din produsele menționate.
Inspectorii fitosanitari vor monitoriza întreaga acțiune și vor efectua controale atât în locurile de tratare a semințelor cât și în câmp, la semănat.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar