Ignatul va fi sărbătorit la Mioveni

Publicat: 13 Decembrie 2013

1 400x266

Oraşul Mioveni şi Centrul Cultural, în parteneriat cu Asociaţia Profesională de Turism şi Alimentaţie Publică cu Vocaţie Europeană Piteşti, organizează cea de-a V - a ediţie a sărbătorii tradiţional românească „Ignatul la argeşeni“.

Ignatul porcilor este o tradiţie mai veche, când mai mulţi români, mai ales din mediul rural, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun şi pentru celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.

Evenimentul se va desfăşura, joi, 19 decembrie 2013, în zona Bemo începând cu ora 9:00 când va avea loc deschiderea evenimentului de către PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI DE TURISM, Dumitru Boţilă, urmată de predarea ştafetei de la primarul comunei Bascov, organizatorul celei de-a IV-a ediţii la primarul oraşului Mioveni Ion Georgescu-organizatorul celei de-a V-a ediţii. Competiţia se va axa pe promovarea tradiţiilor româneşti, astfel că fiecare participant va sacrifica câte un porc în stilul tradiţional. La eveniment au fost invitate să participe toate primăriile localităţilor din Judeţul Argeş.

Până în prezent și-au anunțat participarea: Albota, Dârmăneşti, Domneşti, Izvoru, Miceşti, Ştefăneşti, Valea Iaşului, Valea Danului, Ţiţeşti, Vultureşti, Rociu, Hîrtieşti, Boteni, Stâlpeni şi Şuici.

În paralel va avea loc deschiderea Simpozionului intitulat „MIOVENI ORAŞ FRUMOS- CU MAŞINA ŞI PE JOS“, făcându-se tot odată o scurtă prezentare a Masterului turistic a Judeţului Argeş din partea Consiliului Judeţean Argeş.

-O scurtă prezentare a oraşului Mioveni, a obiectivelor turistice în vederea declarării în viitor a oraşului Mioveni ca oraş turistic

-Lansare de carte „Reţetar de Produse Tradiţionale Româneşti“, autor: Dumitru Boţilă.

Vizionarea expoziţiei de produse tradiţionale culinare, cu degustare atât a produselor tradiţionale cât şi a produselor rezultate din sacrificarea porcilor. Festivitatea de premiere, urmată de un scurt program folcloric prezentat de Ansamblul de Copii Doinitorii Runcului, din Dâmboviţa. Obiceiurile şi tradiţiile de Ignat, sunt atât de puternic înrădăcinate în viaţa poporului nostru încât nu pot fi oprite nici chiar de regulile foarte stricte impuse de Biserica.

659 de persoane de etnie rromă din Ştefăneşti au beneficiat analize gratuite

Primăria Ştefăneşti a finalizat proiectul „Analizele medicale făcute la timp îţi pot salva viaţa!“. Acesta a avut ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate a cetăţenilor de etnie rromă din acest oraş. Valoarea totală a proiectului a fost de 58.102 lei, din care contribuţia Agenţiei Naţionale pentru Romi, 50.000 lei, iar cea a Primăriei Ştefăneşti, de 8.102 lei.

În cadrul proiectului, 659 de persoane de etnie rromă au beneficiat de un set de analize gratuite, adică colesterol total, glicemie, TGO, TGP, hemo­leucograma completă, măsurarea tensiunii arteriale, electrocar­diograma – EKG.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar