În atenţia soferilor!!!

Publicat: 08 Noiembrie 2013

condus-iarna 400x225Meteorologii anunţă că, după 20 noiembrie, pot apărea ninsorile, de a­ceea şoferii trebuie să-şi pregă­tească încă de pe acum maşinile şi să le echipeze de iarnă, altfel riscă amenzi ce pot ajunge pînă la 1.600 lei. În plus, dacă lovesc autovehiculul din cauza zăpezii şi se constată că acesta nu avea montate anvelope corespunzătoare, firma de asigurări nu va deconta cheltuielile de reparaţii.
Legea prevede sancţiuni doar în cazul în care asfaltul e acoperit cu zăpadă, iar maşina nu a fost e­chipată cu anvelope de iarnă. Atunci cînd carosabilul este uscat, chiar dacă circulaţi cu o maşină ne­echipată în funcţie de anotimp, poliţiştii nu pot aplica sancţiuni.

Potrivit legii, şoferii nu pot monta decît anumite tipuri de cauciucuri de iarnă. Cele acceptate de legislaţia românească şi cea europeană sînt inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile M+S, M.S., MS sau M&S. Există şi tipuri de anvelope ce pot fi utilizate în toate anotimpurile, însă şi acestea tre­bu­ie să aibă marcajele de mai sus, ca să poată fi acceptate. Şoferii care circulă cu maşina pe şoselele acoperite cu zăpadă, fără a avea anvelope corespun­zătoare, riscă amenzi cuprinse între 720 şi 1.600 lei, dar şi reţinerea certificatului de înmatriculare, fără drept de circulaţie. Oamenii legii nu-i pot da amenzi unui şofer care circulă pe asfaltul uscat fără cauciucuri de iarnă, dar îi pot interzice continuarea dru­mului, dacă pe traseu există zone acoperite de zăpadă sau polei. E cunoscut faptul că firmele de asi­gurări despăgubesc foarte greu poliţele în caz de accidente, iar ne­echiparea corespunzătoare a unei maşini pentru iarnă este un motiv în plus pentru asiguratori să refuze plata reparaţiilor, în cazul producerii unui eveniment rutier din această cauză.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar