Masuri de protejare a contoarelor de apa impotriva inghetului

Publicat: 24 Octombrie 2013

IMG 0151Masuri de protejare a contorul de îngheț! Utilizatorii de apă potabilă că au obligația de a proteja căminul de apometru și subsolurile blocurilor contra înghețului . În cazul în care căminul de branşament se află pe proprietatea privată, conform legislaţiei în vigoare, este responsabilitatea proprietarului să asigure protecţia şi integritatea căminului, a contorului de apă şi a vanelor. De aceea, costurile de înlocuire a unui contor distrus de îngheţ vor fi suportate de către acesta. Vă recomandăm verificarea periodică a stării căminului de contor şi a contorului pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale. Protejarea corespunzătoare a contorului de branşament, dacă se află într-un cămin de contor neizolat, se poate realiza utilizând plăci din poliuretan sau polistiren extrudat. Nu folosiţi materiale care absorb umezeala (paie, textile, hârtie, vată de sticlă etc).

Asiguraţi-vă că rama şi capacul de protecţie sunt bine fixate, iar capacul este închis. În zilele geroase, fără zăpadă, protejaţi suplimentar rama şi capacul cu o folie de plastic peste care puteţi turna pământ pentru a micşora inerţia termică a componentelor ce se află în căminul de contor. Asiguraţi-vă că pământul poate fi uşor de îndepărtat pentru a permite accesul la contor. Ce puteţi face pentru a evita îngheţarea contorului şi a conductelor interioare, aflate în responsabilitatea dvs.:

•nu închideţi complet căldura atunci când este frig;

•protejaţi atât contorul cât şi conductele de expunerea la curenţi de aer reci. În cazul în care contorul a îngheţat, dezgheţarea acestuia se face prin încălzirea spaţiului în care este montat. Atenţie!

•nu folosiţi flacără deschisă

•nu turnaţi apă fierbinte pe contor. Dacă lipsiţi mai mult timp de la domiciliu, nu uitaţi să goliţi conductele interioare de apă. Cum se evacuează corect apa:

•închideţi robinetul de linie aflat după contorul de branşament (este vorba de robinetul situat între contor şi conducta din interiorul imobilului);

•deschideţi în acelaşi timp consumatorii de apă (robinetele) de pe instalaţia interioară pentru ca apa aflată pe conducte să se scurgă; •deschideţi robinetul de golire aflat după robinetul de linie (adică între robinetul de linie şi instalaţia interioară de apă) până când nu mai curge apă, apoi închideţi-l la loc;

•odată terminată golirea apei de pe conductele interioare, închideţi toate robinetele instalaţiei interioare, pentru a evita o inundare accidentală atunci când veţi reveni acasă şi veţi deschide robinetul de linie. Important! Protejaţi contorul pentru a preveni îngheţarea lui, asigurând însă în permanenţă accesul reprezentantului operatorului local pentru citirea indexului. 

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar