Microciparea câinilor, obligatorie!

Publicat: 10 Februarie 2014

 DSC0019 400x267

De la 15 martie, va intra în vigoare Ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea şi înregistrarea cîinilor cu stăpîn, ce prevede obligaţia proprietarilor de a-şi microcipa animalele. Aici sînt prevăzute obligativitatea proprietarilor de a-şi identifica şi înregistra cîinii şi modul de funcţionare şi de gestionare a Registrului de Evidenţă a Cîinilor cu Stăpîn.

Iată, mai jos, care sunt obligaţiile persoanelor care deţin câini.

1.Proprietarii câinilor au obligaţia să identifice şi să înregistreze animalele în Registrului de Evidenţă a Cîinilor cu Stăpân(R.E.C.S )în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

2. Proprietarii de câini cu varsta mai mare de 90 de zile la data intrarii în vigoare a prezentelor norme au obligaţia de a identifica şi înregistra animalele în R.E.C.S înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

3. Începând cu data intrarii în vigoare a prezentelor norme, câinii achizitionaţi de către cetăţenii români sau rezidenţi ai statului roman, inclusiv cetăteni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar şi cu titlu gratuit, vor fi înregistrati şi/sau identificaţi, dupa caz, conform noilor prevederi, în termen de 5 zile.

4. Proprietarii cîinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea şi înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de către unitatile medicale veterinare de asistenţă sau de clinicile veterinare universitare.

5. În cazul deplasarii câinilor în spatiile publice pe teritoriul Romîniei, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor, care atesta efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în R.E.C.S.

6. Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică utilizator al R.E.C.S, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moartea.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar