Microciparea patrupedelor cu stăpân este obligatorie!

Publicat: 19 Ianuarie 2015

microcipareÎn conformitate cu prevederile Ordinului 29 din 25 februarie 2014 acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate, din toate

localităţile judeţului Argeş. Vaccinarea este suportată de la bugetul de stat.

Potrivit legislaţiei din ţara noastră, deţinătorii de câini trebuia să microcipeze animalele şi să le înregistreze în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân (RECS) până la 1 ianuarie 2015.
Proprietarii de câini care nu şi-au înregistrat şi microcipat animalul de companie până la 1 ianuarie 2015 riscă o amendă între 2.000 şi 5.000 de lei.
Pentru a scăpa de sancţiune, proprietarii se pot adresa cabinetelor veterinare pentru a-şi înregistra câinii cât mai rapid.
Acţiunea de identificare prin microcipare şi înregistrare a câinilor cu stăpân este contracost şi se realizează de către medicii veterinari de liberă practică înregistraţi ca identificatori şi operatori ai Registrului de evidenţă a câinilor cu stăpân(RECS).
Înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate cu serie şi număr unic.
Proprietarii de câini au şi obligaţia de a solicita medicilor veterinari identificarea electronică cu microcip, efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului, după caz. De asemenea, au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică utilizator al RECS, în termen de şapte zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte.
În cazul morţii animalului, proprietarii trebuie să solicite medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate.
În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător trebuie să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar