Ministerul Muncii pregătește un pachet minim social pentru famiile sărace pentru a preveni abandonul copiilor

Publicat: 03 Iunie 2014

copilMinisterul Muncii pregăteşte un pachet minim social pentru familiile sărace, astfel încît să fie preîntîmpinat abandonul copiilor, conform informațiilor furnizate de Gabriela Coman, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, în cadrul primei ediții a conferinţei naţionale cu tema "Şi eu merit o familie!", manifestare prilejuită de Ziua Naţională pentru Adopţie.


Luni, data de 2 iunie, la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti a avut loc prima ediţie a Conferinţei naţionale cu tema "Şi EU merit o FAMILIE!", manifestare prilejuită de Ziua Naţională pentru Adopţie.
La manifestări au veni şi familii care au reuşit să adoptate copii, împreună cu aceştia, dar şi invitaţi importanţi de la Bucureşti.

Pachetul minimal social pregătit de Minister este structurat pe două axe: un venit minim de inserţie (care va avea în componenţă printre altele şi VMG, alocaţia complementară şi ajutorul social) şi servicii integrale de bază (asistenţii sociali vor verifica practic şi vor evalua nevoile copilului). Pasul următor la acest pachet minim social va fi cooptarea asistenţiilor medicali şi a mediatorii şcolari care să meargă tot pe zona de prevenţie. Despre acest pachet a vorbit şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Persoanele cu venituri reduse vor primi, din 2015, o nouă formă de ajutor social, care va comasa alte ajutoare sociale şi se va adresa unei categorii mai largi de populaţie, inclusiv unora dintre cei care în prezent sînt excluşi de la încasarea ajutoarelor sociale din cauza faptului că deţin o serie de active. "În cadrul parteneriatului cu Banca Mondială avem şi o componentă socială, a venitului minim de inserţie, care din 2015 va înlocui alte forme de ajutor social, se va adresa unei categorii mai largi de populaţie şi va fi, de asemenea, un suport financiar mai mare", a explicat Voinea.

Peste 3000 de copii își așteaptă o familie
La nivel naţional, potrivit ultimelor statistici, prezentate de Gabriela Coman în acest moment 60.078 de copii sînt în grija statului, Dintre aceştia 37.889 sînt în grija familiei extinse sau a asistenţilor maternali, iar 22.889 sînt în centrele de plasament. Totodată, anul trecut a fost deschisă procedura de adopţie pentru 2.792 de copii, deşi numărul minorilor adoptabili este de 3.416. Potrivit aceloraşi date anul trecut 1.473 de familii şi-au luat atestatul, iar în final doar 747 de adopţii au fost încuvinţate. La nivelul judeţului nostru anul trecut s-a deschis procedura de adopţie pentru 60 de copii, iar în cazul a 18 a fost încuvinţată adopţia. Potrivit celor precizate de Adrian Macovei, directorul DGSASPC Argeş, din 2010 s-a observat o creştere a numărului de familii care vor să adopte de la 39 cît era media, pînă la 63 cît a fost anul trecut. În primele luni ale anului acesta au fost eliberate 25 de atestate pentru familiile care vor să adopte, iar 17 sînt în perioada de atestare. În bazele de date sînt în acest moment 54 copii declaraţi adoptabili, cu vîrste cuprinse între 11 şi 13 ani, dar şi peste 5 ani cu handicap. Din păcate în 80% dintre familile care vor să adopte vor un copil sănătos, 70% îl vor pînă în vîrsta de trei ani, să fie român, iar în 60% din cazuri micuţii nu îndeplinesc condiţiile celor care vor să fie părinţi.

Procesul de adopție poate dura și 4 ani
Potrivit mediei prezentate de Gabriela Coman un copil stă peste 6 ani în sistemul de protecţie, iar durat medie de adopţie este calculată undeva la un an şi cîteva luniu, însă poate dura şi mai mult de 4 ani.
Manifestarea de la Goleşti a fost organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Sucursala Argeş a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar