Ministerul Sănătății: Vina este a Spitalului de Pediatrie Pitești. Cadariu, scandalos: Bebelușii infectați, niște accidente!

Publicat: 23 Februarie 2016

ciolos-pediatrie-pitestiGuvernul de tehnocrați al lui Dacian Cioloș are, probabil, cel mai bun aparat de manipulare pe care vreun Executiv l-a avut la dispoziție. Toată lumea a stat ascunsă atunci când bebelușii din Argeș au murit și când panica se răspândise peste tot. Apoi, oficialii au început să scoată capul, au fost în vizită la spitale,

pentru fotografii și pentru declarații în care au spus multe, dar nimic concret. Nu au aflat până acum nici sursa infecției, nici bacteria, nici vinovații. Nici ei nu se văd vinovați.
În final, s-a intrat într-o nouă și ultimă etapă: Tehnocrații se spală pe mâini, iar singurii vinovații vor rămâne cei dinSpitalul de Pediatrie, DSP Argeș, părinții și...ghinionul. Probabil cazul va fi clasat cu câteva modificări în plan legislativ și căderea unor capete prin Argeș. Nimic substanțial.

Prima acuză. Cadariu, la Pro tv. Vinovat, Spitalul de Pediatrie
Deja au început declarațiile. Achimaș - Cadariu, ministrul Sănătății, a vorbit cu subiect și predicat despre faptul că vinovații sunt la Pediatrie și că tot ce s-a întâmplat în Argeș a fost un mare nenoroc și o coincidență.
"DSP s-a autosesizat din presa, deoarece nu s-a respectat un ordin de raportare, care exista de mult timp, iar noi l-am intarit in momentul in care am venit cu ordinul prin care bolile diareice ne sunt raportate si iata ca, din fericire, functioneaza. Le multumesc medicilor pentru asta, dar fac un apel la responsabilitate si seriozitate in aceasta situatie", a spus Cadariu. Întrebat cine anume a greșit, ministrul a răspuns: "Responsabilii din spital. Iar responsabilii sunt cei din conducere. Conducerea face astfel de raportari. (...)
Consecutiv descentralizarii, multe unitati care se afla in subordinea consiliilor judetene sau primariilor au inteles ca pot functiona in afara reglementarilor sau de sine statator. Exista uneori o dificultate in a aface controale, dar acest lucru vizam sa-l schimbam. Controalele le vom face incrucisat, in mai multe judete, tocmai pentru a nu exista suspiciuni ca se acopera lucruri in acelasi judet. Intentionam sa intarim pozitia directiei in judete".

A doua acuză, pe Antena 3. Același vinovat
Secretarul de stat din Ministerul Sănătătii, dr. Victor Strâmbu, a lăsat de înțeles că spitalul de Pediatrie din Piteștia greșit și nu a comunicat cazurile copiilor bolnavi de sindrom hemolitic uremic către Direcția de Sănătate Publică. Vă reamintim că Strâmbu a venit în Argeș săptămâna trecută, pentru a investiga ce s-a întâmplat în cazul bebelușilor.
"E vorba de o zonă de necomunicare la nivel instituțional, e un eveniment neobișnuit, cum îl caracterizează epidemiologii (...) Există un mecanism de reportare la nivelul instituțiilor de sănătate publică. Eu cred că în comunicarea către DSP s-a greșit. Așa cred, că spitalul a greșit", a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătătii, dr. Victor Strâmbu, sâmbătă, la emisiunea Dincolo de știri, de la Antena 3.
În acest caz, este vorba despre managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești, dr. Vasile Stan, chirurg, care a fost contactat și de echipa emisiunii Dincolo de știri, a spus Cristina Țopescu, dar nu a răspuns la telefon și nici la SMS-uri.
Acum, însă, este "o avalanșă" de raportări a bolilor diareice, inclusiv a celor simple, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătătii, dr. Victor Strâmbu. "Acum, când s-a raportat în tot sistemul, se raportează inclusiv bolile diareice simple. Am fost anunțați telefonic de cazul de la Bacău", a dat exemplu medicul Strâmbu.

Îmbolnăvirea și moartea bebelușilor: Niște accidente
Și mai șocant este modul în care ministrul Sănătății vede tot ceea ce s-a întâmplat în județul Argeș și cum empatizează cu dramele prin care trec acești bebeluși și familiile lor!
"Copii au venit de pe tot teritoriul judetului. Daca facem o harta a judetului, nu gasim un nucleu... O zona clara de unde au venit ei nu este. Au venit din multe parti. Ancheta epidemiologica a vizat si vizeaza in continuare toate aceste localitati de unde provim copiii. Nu putem sa afirmam ca exista un focar. Nu exista un unic focar. Nu au mai aparut cazuri. Stim ca aceasta boala este provocata de o anumita bacterie pe care o cautam. Au fost verificate mai multe variante, dar niciuna nu a fost confirmata. Ne bucuram ca nu apar alte cazuri, dar, pe de alta parte, avand in vedere ca au fost aceste cazuri sporadice, putem spune ca doza infectanta a fost foarte mica. Au fost, efectiv, accidente, care pur si simplu s-au grupat intr-un anumit judet si intr-o anumita unitate de timp", a spus Cadariu tot la Pro TV, căruia deputatul de Argeș al ALDE Andrei Gerea i-a cerut demisia.
Sursa ProArges

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar