Mircea Drăghici: Noul pachet de bază vine în sprijinul pacienţilor

Publicat: 13 Mai 2014

draghici-intervChestorul Camerei Deputaţilor Mircea Drăghici a apreciat eficienţa Ministerului Sănătăţii care a reuşit să ofere un pachet de servicii medicale şi un Contract-cadru care să vină cu adevărat în sprijinul pacienţilor şi al medicilor.
"Vreau să apreciez promptitudinea şi eficienţa cu care ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a reuşit să finalizeze pachetele de servicii medicale. Chiar dacă pacienţii şi personalul medical

şi-ar fi dorit ca acestea să fie finalizate într-un timp şi mai scurt, cred că era foarte important, aşa cum a solicitat şi primul-ministru Victor Ponta ca pachetul de bază să fie elaborat aplicat şi nu în grabă, pentru a veni în sprijinul pacienţilor şi al personalului medical, nu pentru băieţii deştepţi din industria farmaceutică, aşa cum s-a întâmplat până nu demult.
Mai mult decât atât, pachetul de bază este perfectibil, important este ca ministrul Sănătăţii să aibă eficienţa de a corecta disfuncţionalităţile şi nu a le menţine sau chiar agrava, aşa cum au făcut alte guvernări până acum. Important este că în pachetul de bază s-a ţinut cont de toate propunerile venite din partea asociaţiilor de specialitate, de la medici de familie, până la clinicieni şi Colegiul medicilor şi că s-a încercat echilibrarea sistemului sanitar. Se pune cu adevărat, pentru prima dată, accent pe medicina de prevenţie. Astfel, printre altele, subliniez faptul că pacienţii asimptomatici pâna la 39 de ani vor avea o vizită obligatorie cel puţin o dată la trei ani, iar după 40 de ani se impune prezenţa anuală la medicul de familie.
Desemenea, foarte important, au fost incluse pe lista de medicamente compensate un număr de 17 molecule, pentru boli rare, boli foarte grave, cancere, care vor putea ajunge la pacienți imediat după publicarea în Monitorul Oficial. După șase ani de așteptare începând din această lună, pacienţii vor avea acces la moleculele noi, cele la care aveau acces pacienții din UE.
Vreau să salut şi decizia ministrului Bănicioiu de a debloca posturile medicilor rezidenţi din spitale începând cu data de 1 iunie", a afirmat deputatul PSD, care a mai arătat că prin ordinul comun semnat marţi de Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, şi Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, persoanele cu accident vascular sever vor putea fi încadrate în grad de handicap grav, cu asistent personal, "astfel că legea al cărei iniţiator am fost şi care a fost adoptată recent în Parlament, care stabileşte că persoanele care au un handicap ireversibil nu vor mai fi chematela reevaluările periodice, îşi lărgeşte aria de aplicabilitate la încă aproximativ 70.000 de pacienţi".
Mircea Drăghici a subliniat şi faptul că, spre deosebire de guvernarea PDL care închidea spitale, guvernul Ponta le redeschide. Cel mai recent exemplu este cel al spitalului din Urlaţi, judeţul Prahova.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar