Nu închidem Oltchim și dacă nu-l privatizăm luna asta, îl vindem altă dată

Publicat: 04 Iunie 2014

oltchimOltchim nu va fi închis si daca nu va fi privatizat în 6 iunie, asa cum s-a angajat Guvernul, combinatul chimic va fi vândut alta data, a declarat marti ministrul Economiei, Constantin Nita.
"Oltchim reprezinta un obiectiv pentru Guvern. Daca nu-l privatizam nici în 6 iunie vom reusi alta data. (...) Sa nu-si închipuie cineva ca vom închide aceasta fabrica", a afirmat Nita într-un forum pe teme energetice.


Ministrul a adaugat ca Oltchim trebuie sa nu mai acumuleze pierderi, iar pentru a realiza acest obiectiv trebuie sa gaseasca finantare pentru a pune în functiune una sau doua linii de productie.
"Exista investitori care vor sa ia la pachet Oltchim si Arpechim (principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim, controlat de OMV Petrom, n.r.). Avem discutii si cu OMV Petrom", a mai spus Nita.
Multiplele încercari de vânzare a Oltchim din ultimii ani au esuat. Cea mai recenta a fost în luna martie, când statul nu a primit nicio oferta de cumparare. Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim. Combinatul a intrat în insolventa în ianuarie 2013.
În primul trimestru, combinatul a înregistrat o cifra de afaceri de 136,2 milioane lei (30,2 milioane euro), cu 64,7% mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, când a raportat 82,7 milioane lei, si pierderi de 56,2 milioane lei (12,5 milioane euro), în scadere cu 34,6% fata de rezultatul negativ de 86 milioane lei din perioada silimara a anului trecut.
Aproape 67% din cifra de afaceri a Oltchim, respectiv 91,1 milioane lei, este generata de activitatea de petrochimie.
Între timp, Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, a afirmat că există şi o strategie separată de continuare a activităţii la Oltchim, un aşa numit „Plan B" care presupune continuarea activităţii fabricii pe un termen de 1-2 ani şi readucerea ei pe profit operaţional, până când va veni un investitor potent financiar care să o preia.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar