Peste 150 de mii de români îşi serbează onomastica

Publicat: 19 Iulie 2014

sfantu-ilieMâine, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfîntul Ilie Tesviteanul. Acesta a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Şi-a desfăşurat activitatea în regatul Israel din Samaria. Potrivit tradiţiei, tatăl său Sovac a văzut la naşterea lui Ilie oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacăra. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel:

Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

Peste 150 de mii de români îşi serbează pe 20 iulie onomastica, de Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea romanilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie, respectiv 107.506, poarta numele de Ilie, alţi 3.270 Iliuţă, iar 2.191 Lică. De asemenea, 278 de barbati se numesc Eliade, 85 Ilies şi alţi 15 Ilius.

Majoritatea femeilor, respectiv, 14.343, poartă numele Ilinca, iar 10.514 numele Liana. Acestora li se adaugă 5.554 de femei care poartă numele de Lia, 4.658 Iliana şi alte 1.761 răspund la numele Lica.


Sfântul e considerat aducător de ploi, iar în calendarul bisericesc ziua prăznuirii sale e marcată cu roşu, ca la nici un alt proroc.

Duminică e şi ziua Aviaţiei Române, Sfântul Ilie fiind considerat, din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

În popor se spune că cei care lucrează pământul sau fac treabă în casă vor fi pedepsiţi cu trăsnete şi grindină. Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ilie se mănâncă pentru prima dată în an mere şi struguri.

Sfântul Ilie e considerat şi patronul apicultorilor. În trecut, la această dată se recolta mierea de vară. Femeile culegeau plante de leac, care erau puse la uscat în podurile caselor.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar