Primarul din Stâlpeni, judecat pentru fals intelectual

Publicat: 07 Mai 2014

6 400x300

Procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ion Bogdan Baiu, Adrian Florin Baiu, ambii administratori ai unei firme, Ion Baiu, Cristian Ion Creţu, diriginte de şantier, Octavian Constantin Diaconescu, inspector de specialitate şi şef de serviciu la Direcţia Judeţeană de Control în Construcţii Argeş, Emil Victor Zegreanu, reprezentant al unei societăţi comerciale, primul fiind acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false în scopul obţinerii de fonduri europene, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar ceilalţi de complicitate la aceste infracţiuni, şi Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, pentru infracţiunea de fals intelectual.

Din rechizitoriul DNA rezultă că, în perioada decembrie 2009-martie 2010, Ion Bogdan Baiu a beneficiat de un contract de finanţare încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pentru construirea şi dotarea unei pensiuni turistice în Stâlpeni, satul Rădeşti. Cu rea-credinţă el a folosit, la prima cerere de plată, documente şi declaraţii false sau inexacte, întocmite fie personal, fie în coautorat cu Adrian Florin Baiu, Ion Baiu, Cristian Ion Creţu, Octavian Constantin Diaconescu şi Emil Victor Zegreanu. Astfel a reuşit să obţină atât suma de 169.024,27 lei (din care 135.219,42 lei fonduri europene), cât şi prelungirea termenului de execuţie al contractului de finanţare. Iar primarul Ion Popa a semnat un document pe care l-a înaintat DNA, care conţine date nereale privind începerea lucrărilor de construire.

Concret, pensiunea trebuia să aibă şase camere cu 12 locuri şi urma să fie înscrisă în circuitul turistic naţional. Lucrările s-ar fi realizat în perioada septembrie-noiembrie 2009, fără să fi fost supravegheate de un diriginte de şantier şi fără să fi fost emisă autorizaţie de construire. Folosind documente false sau inexacte, împricinatului i-a fost admisă la plată suma de 338.048,54 lei, din care a primit în cont 169.024,27 lei. Ulterior, Baiu ar mai fi depus la autoritatea contractantă şi alte documente falsificate, în scopul prelungirii duratei de execuţie a contractului de finanţare. La 6 februarie 2012, primarul Ion Popa ar fi semnat un document care conţinea date nereale privind începerea construcţiei, deşi, susţin procurorii Anticorupţie, cunoştea că deja se efectuaseră lucrări înainte de data eliberării autorizaţiei de construire. Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri ale lui Ion Bogdan Baiu, iar dosarul a fost trimis la Tribunalul Argeş.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar