Programul National gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin

Publicat: 10 Iunie 2014

images 400x282

„Am luat decizia de a continua acest program în scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidenței formelor invazive de boală si a mortalității datorate acestora. Foarte important pentru noi este și creșterea gradului de informare a populației pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea programelor de prevenție", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae BĂNICIOIU.

Prin implementarea unui astfel de program Ministerul Sănătății urmărește în primul rând, depistarea bolii în stadii cat mai precoce, vindecabile si îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Programul gratuit al MS se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

În cadrul programului există un număr 97 de rețele unde se recolteaza probe pentru testarea Babeș - Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babeș- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare și pentru a obține date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul benefiaciază anul acesta de un buget de peste 13 000 000 de lei.

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de nouă unități regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice 'Prof. dr. Alexandru Trestioreanu' din Bucuresti si 'Prof. dr. I. Chiricuta' din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului 'prof. dr. Alfred Rusescu', Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012.

Potrivit raportărilor transmise de Unitatea de asistență tehnică și management (UATM) a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), unitate care coordonează Programul național, din luna iunie 2012 și până la sfârșitul trimestrului I din 2014 un număr de 606 132 femei au efectuat testul Babeș-Papanicolau. La peste 32 600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1312 au fost depistate leziuni maligne.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar