SĂRBĂTOARE 7 DECEMBRIE: SFÂNTA FILOFTEIA

Publicat: 07 Decembrie 2015

sf-mc-filofteiaAn de an, creştinătatea o prăznuieşte la data de 7 decembrie pe Sfânta Muceniţă Filofteia, ocrotitoarea copiilor, a săracilor și a Țării Românești, care a primit cununa muceniciei la vârsta de 12 ani.

După moartea prematură, prin voinţa Muceniţei, cinstitele ei moaşte au fost aduse în Ţara Românească şi aşezate în

Biserica domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeş, pe atunci Catedrală Mitropolitană, ctitoria domnitorilor Basarab I întemeietorul şi a fiului său Nicolae Alexandru.
În anul 2004, ierarhii Bisericii Ortodoxe au hotărât să restaureze racla în care se odihnesc moaştele Sfintei Filofteia la Monetăria Statului. Însă, meşterii care au efectuat aceste lucrări au fost uimiţi când au găsit pe săculeţul care învelea moaştele un blestem scris care îi afurisea pe cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaşte: "Cosma, Milostiv Bogin, cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Mitropoliei Ungrovlahiei, poruncim cuvioşiei tale, Arhimandrite chiar Partenie, igumen Argeşului, să le pecetluieşti într-un săculeţ de bogasin nou, lăsându-i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Şi aşa pecetluite să le aşezi în sicriu. Şi să ştie fieşcare să se ferească a nu cuteza să ciupească, cât de puţin din sfintele moaşte, că am pus blestem asupra cui ar cuteza a se atinge să ia. Într-această şi chip să urmezi! Şi să fii blagoslovit! 1791, mai 10." (Mitropolitul Cosma Popescu al Ungrovlahiei 1787-1792).
În şedinţa din 28 februarie 1950, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât generalizarea cultului Sfintei Filofteia în toate lăcaşurile ortodoxe din ţară.
Moaştele Muceniţei sunt aşezate într-un pavilion special, amenajat în faţa bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş, iar credincioşii veniţi din toată ţara au posibilitatea să se închine şi s-o venereze pe Muceniţa Filofteia .

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar