Schimbarea la Faţă a Domnului. Ce să NU faci niciodată, pe 6 august

Publicat: 06 August 2016

schimbarea la fataSchimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos este unul din cele 12 praznice împărătești. Sărbătoarea are ca și semnificație momentul în care apostolii Mântuitorului, aflați pe muntele

Citește și: Claudiu, la 15 ani, are nevoie de ajutorul nostru

Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu. Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleșiți de somn, tresar deodată la o priveliste nemaivazută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, fața Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se facuseră albe ca zapada. Dar, imediat, au parte de un lucru și mai neobișnuit: în această lumină, doi bărbați stau de vorba cu Iisus despre Patima și Moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificația tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei înca din viața aceasta.
Această sărbatoare este prăznuită pe data de 6 august și este privită și ca începutul toamnei, aceasta zi fiind socotită zi de hotar pentru vara. Din aceasta zi vremea începe să se schimbe si să se răceasca. Schimbarea la Fața mai este numită în popor și Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavona, "obrejenie" semnificând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavona, de la verbul popular „a probazi", semnificând a ocari sau a certa. Daca denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar în limba slavonă Preobrajenie, Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv Dumnezeiască Înfrumusețare a lui Hristos.
Obiceiuri, datini, tradiții și superstiții legate de Schimbarea la Fața
În satele românești încă se mai pătrează viu spiritul acestei sărbători. De ea sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiții și superstiții.
Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu tin aceasta sărbatoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se vestejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și plosnițe. Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși.
Biserica a rânduit ca de sărbatoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.
În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, ca ața vei fi tot anul, pâna la urmatoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patima (beție, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.
Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită ți plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohoraă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.
Este bine ca până la aceasta data țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. De acum încolo iarba și florile doar îmbrâtranesc, diminuand calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac. În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri. Deși încă nu sunt coapte și ți se sterpezeste gura de la ele, tradiția le atribuie un rol vindecator și se spune că sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar