Scumpiri în 2014!

Publicat: 30 Decembrie 2013

3. 400x300

Noul an scumpiri aduce! Dacă în 2013 preţurile produselor alimentare, ale mărfurilor nealimentare şi tarifele pentru diverse servicii au crescut, 2014 vine cu alte majorări. 1 ianuarie aduce un val de scumpiri. Vom plăti mai mult pentru carburanţi, dar şi pentru gazele naturale. Ţigările şi cafeaua se vor scumpi şi ele, asta după ce taxa pe tutun se majorează cu 67%. Tot de anul viitor, cresc şi amenzile rutiere cu 10% din salariul minim brut.  

Preţurile produselor alimentare, ale mărfurilor nealimentare şi tarifele la diverse servicii au crescut, în 2013, cu puţin peste 1%, o majorare relativ scăzută, comparativ cu evoluţia din ultimii ani. Alimentele chiar s-au ieftinit cu aproape 2,5%, în timp ce produsele nealimentare şi serviciile s-au scumpit cu peste 3%. Cu toate astea, pe fiecare categorie în parte au existat vedete ale scumpirilor.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, pe primele 11 luni ale lui 2013, la capitolul mărfurilor alimentare, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înre­gistrat la fasole boabe şi cartofi - peste 10%. Scumpiri mai mari de 3% s-au mai înregistrat la unt, bere, la conserve şi la alte produse din peşte. La categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari scumpiri au fost la gaze, 9,25%, şi la energie electrică, 7,9%. Tarifele la serviciile de apă, canal şi salubritate au crescut, în acest an, cu aproape 12%, după o scumpire de cca 7%, în anul precedent.

Ţigările, alcoolul şi ciocolata, un lux

Preţurile de consum vor creşte, anul viitor, cu 3%, potrivit raportului asupra inflaţiei, publicat de BNR, în noiembrie. Astfel, rata anuală a inflaţiei a fost mai mare decît cea de 1,8% prognozată de banca centrală pentru finele lui 2012. Numai că oficialii BNR au precizat că ultimul raport a fost realizat în septembrie, iar prognozele nu includ ulti­mele măsuri fiscale anunţate de guvernanţi, respectiv schimbarea modului de calcul al accizelor, introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenţi pe carburanţi, amînată pînă la începutul lui aprilie, şi taxa pe construcţiile speciale. Astfel, rata inflaţiei ar putea ajunge, la finele lui 2014, cu mult peste ultima prognoză a băncii centrale. Inflaţia luată în calcul pentru accizele din 2014 este cea medie anuală din luna septembrie, respectiv 4,77%. Această indexare echivalează cu un curs de 4,38 lei/euro, în condiţiile în care, la 1 octombrie 2013, s-a publicat un raport în scădere, de 4,4485 lei/euro. Astfel, anul viitor, se vor scumpi toate produsele accizabile: alcool, tutun, produsele de lux sau carburanţii. Ţigările vor costa cu pînă la 50 de bani mai mult la fiecare pachet, iar scumpirea la bere va fi destul de substanţială, ţinînd cont că 35% din preţul ei e reprezentat de acciză. Şi pîinea se va scumpi, de anul viitor, chiar dacă TVA s-a mic­şorat la 9%, întrucît producă­torii spun că va creşte preţul grîului. Şi ciocolata cu conţinut mare de cacao va costa mai mult, pentru că acest sortiment e considerat unul de lux.

Alte scumpiri, de la chirii, facturi de telefon şi pînă la produsele de pe rafturile magazinelor, ar putea fi generate de o eventuală scumpire a euro. Toate acestea vor fi resimţite, într-un final, în buzunarul românului de rând.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar