Udrea și un fost minstru argeșean trimiși în judecată pentru șpagă de la o firmă din Argeș

Publicat: 21 Aprilie 2015

udrea elena10Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul "Gala Bute".
În același dosar au fost deferiți justiției: fostul ministru al Economiei, argeșeanul Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de

Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă - administratorul unei societăți comerciale.

Dosarul a fost înaintat pentru soluționare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Vineri, curtea supremă a respins constestaţia Elenei Udrea privind respingerea cererii de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară - respectiv arest la domiciliu sau control judiciar.

Decizia este definitivă.

Udrea se află în arest preventiv din 25 februarie.

600.000 de euro, mita din Argeș
În dosar apare și firma SC Krantz Eurocenter, firmă deținută de omul de afaceri Corin Boian și fosta șefă a femeilor din PDL Argeș, Cristina Diculescu. Procurorii susțin că în cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a cerut și a primit de la inculpatul Gardean Adrian, direct și indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp. Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări", transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.
Surse din cadrul DNA susțin că Boian s-ar fi dus cu o geantă de bani la Adrian Gărdean, unde erau 600 000 de euro și acesta i-ar fi dat lui Nastasia Gheorghe, atunci secretar general al Ministerul Dezvoltării regionale şi Turismului, pentru Elena Udrea.

În fața procurorilor, Adrian Gărdeana spus cum a luat banii de la Boian și i-a dat lui Gheorghe Nastasia.

„Într-o dimineaţă, la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie 2011, Boian Corin a venit la biroul meu din Băneasa, având cu el o geantă neagră de mână, cam de dimensiunea unei unităţi centrale de calculator în care avea o sumă de bani, spunându-mi că sunt 600.000 euro. În aceeaşi geantă am pus şi eu 300.000 euro. Din câte îmi amintesc, toţi banii pe care i-am pus eu erau în bancnote mari, de 500 de euro.

De la biroul meu, am mers împreună cu Boian Corin, cu maşina acestuia, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din apropierea Casei Poporului. Boian Corin a rămas afară, iar eu am intrat în sediul ministerului, bănuiesc că am fost înregistrat, întrucât am prezentat buletinul la postul de control."

Apoi omul descrie cu lux de amânunte întregul ceremonial prin care plimbaţi prin diverse birouri şi mâini banii ajungeau în cele din urmă la ministru:

"Am mers în biroul lui Nastasia Gheorghe, am aşteptat o perioadă în secretariat, după care secretara m-a invitat să intru într-o sală de şedinţe, faţă în faţă cu biroul domnului Nastasia, în care se intra tot din secretariat. După un timp, în acea încăpere a venit Nastasia Gheorghe. Nastasia Gheorghe avea la el o situaţie cu finanţările ministerului pentru proiectele derulate de acesta, incluzându-le pe cele de la Straja şi Parâng. I-am spus că în geantă sunt 900.000 euro, întrucât doar atât am putut strânge, urmând diferenţa să fie plătită în cursul anului următor" a declarat Adrian Gărdean.

În dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzată inițial de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită. Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte 3 infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani.

Sursa ProArges

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar