Un lucru mai puţin ştiut de oameni: Verificarea centralei – şi necesară, şi obligatorie!

Publicat: 04 Noiembrie 2014

centrala-termicaTemperaturile scăzute şi-au făcut deja apariţia, anunţându-ne apropierea sezonului rece. Din instinct pornim centralele termice, dar avem oare verificările necesare, cerute de lege? Verificarea centralelor termice este obligatorie, iar dacă nu o facem, riscăm să ni se sisteze furnizarea de gaz.
Mulți cetățeni confundă verificarea instalației de gaz cu verificarea ISCIR a centralelor termice. De fapt ambele sunt obligatorii și ambele trebuie făcute o dată la doi ani de către specialiști. Dacă în cazul verificării instalației de gaz treaba este rezolvată de compania de gaze, verificarea centralelor se face de către firme autorizate.


Cea mai buna solutie este sa asigurati mentenanta sistemului de incalzire si sa faceti verificarea tehnica periodica a centralei conform recomandarilor producatorului.
Prevenirea eventualelor neplaceri cauzate de defectiunea centralelor termice se face prin realizarea reviziei tehnice pentru a verifica starea componentelor din centrala termica sau eventualele depuneri de calcar care pot afecta in timp functionalitatea centralei.
Verificarea instalatiei este recomandat sa se faca anual de catre o firma specializata, pentru a preveni astfel o factura de incalzire mare si costuri pentru reparatii pe viitor.
Daca totusi nu doriti sa cheltuiti bani pe revizii sau spalaturi chimice, inainte de inceperea sezonului rece este bine sa faceti o proba la instalatie:
· verificati presiunea apei pentru a detecta eventualele pierderi (scurgeri) din instalatie;
· verificati filtrele pentru nu fi infundate si daca acestea functioneaza corect, atat cele mecanice cat si cele anticalcar.
Sfaturi utile!
Verificati daca pompa de recirculare functioneaza corect si nu este blocata. Din cauza depunerilor de calcar se intampla deseori ca la inceput de sezon pompele de circulatie, in special cele montate la cazane sa ramana blocate si sa fie necesar un mic ajutor pentru prima pornire.
Asigurati-va ca sistemele de evacuare a gazelor arse nu sunt infundate sau prezinta alte defectiuni ce ar putea obstructiona evacuarea lor in conditii normale si verificati daca ventilatorul centralei functioneaza.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar