"Vive la France!" Sărbătoare în Franta, de Ziua Natională

Publicat: 14 Iulie 2014

defilare-frantaLa Paris, celebrările legate de Ziua Naţională a Franţei sunt anul acesta o ocazie de a comemora trecerea a o sută de ani de la izbucnirea primului război monial. Preşedintele François Hollande a invitat, într-un spirit de reconciliere, 80 de reprezentaţi ai naţiunilor implicate cu un secol în urmă într-un război care a modificat profund frontierele şi destinul Europei.

Iniţiativa preşedintelui francez a suscitat însă şi unele polemici.

După cum arată un istoric francez, anul acesta ziua de 14 iulie a fost concepută ca o "sinteză comemorativă". Şeful statului francez a dat el însuşi precizări în acest sens: "14 iulie este sărbătoarea naţională a Franţei. Dar 14 iulie este şi sărbătoara tuturor ţărilor care aspiră la libertate. Este sărbătoarea drepturilor omului, este sărbătoarea emancipării, este sărbătoarea demnităţii umane."

In programul festivităţilor de la Paris figurează, ca de obicei, tradiţionala paradă de pe bulevardul Champs-Elysées, deschisă de preşedintele François Hollande alături de guvernatorul militar al Parisului. In mod excepţional, însă, anul acesta, a fost imaginată o paradă a drapelelor, simbol al armoniei dintre naţiuni. După drapelul francez şi cel european difilează, în ordine alfabetică, drapelurile naţiunilor implicate în primul război mondial.

Prefectul, la Ambasada Franţei

Astazi, 14 iulie a.c., prefectul Mihai Oprescu va participa la recepţia găzduită de Ambasada Franţei în România, organizată cu prilejul Zilei Naţionale a Franţei.

Cu acest prilej, Oprescu va transmite salutul si aprecierea pentru relatiile romano-franceze, reiterând invitatia către delegaţia care organizeaza receptia de a vizita judetul Arges.

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar