ZIUA IEI ROMÂNEȘTI LA MUZEUL GOLEŞTI

Publicat: 16 Iunie 2016

golestiMuzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituție subordonată Consiliului Judeţean Argeş, organizează vineri, 24 iunie 2016, Ziua Iei Românești.

Argeșul este un veritabil tezaur de valori

materiale si spirituale, pe care puține alte zone românești îl pot egala.
În satul românesc, de altădată, haina îl făcea cunoscut pe om după un cod riguros; costumul se schimba odată cu vârsta și transmitea informații despre situația materială și starea civilă. El a reprezentat o autentică marcă socială, materială și culturală, simbolurile acestuia asociindu-se cu alte elemente de tradiție ale comunităților rurale.
De-a lungul istoriei naționale, portul popular a fost susținut și pus în valoare de distinse doamne aparținând familiilor nobile din România: Casa Regală, Goleștii, Brătienii – doamne care au purtat costumul național la evenimente importante, care au colecționat și, ulterior, au donat aceste valori primelor muzee etnografice românești.
ZIUA IEI ROMÂNEȘTI este mai mult decât o reiterare a prețuirii de rang aristocratic, este un ecou contemporan de demnitate națională pe care îl datorăm cu toții.
Omagiul iei românești va consta în această zi, 24 iunie 2016, prin veșmântul original și artistic, purtat cu respect și recunoștință de către personalul feminin al muzeului.
Vă invităm, doamnelor și domnișoarelor, să vă alăturați acestei sărbători, venind la Muzeul Golești, îmbrăcate în ia tradițională.
Porțile muzeului nostru vor fi larg deschise pentru Sărbătoarea Iei Românești

Share
Joomla SEF URLs by Artio

Curs valutar