Miturile terifiante ale Egiptului antic dezvăluite

Egiptul antic este cunoscut pentru moștenirea sa bogată și miturile care au învăluit această civilizație timp de mii de ani. În acest articol, ne vom aventura în lumea miturilor terifiante ale Egiptului antic pentru a dezvălui adevărurile și înțelegerile din spatele lor.

1. Mitul lui Ammit, Devorătorul de Suflete

Unul dintre cele mai înspăimântătoare mituri egiptene este acela al lui Ammit, cunoscut și sub numele de Devorătorul de Suflete. Conform tradiției egiptene, după moartea unei persoane, sufletul lor trebuia să treacă prin judecata lui Osiris, zeul morții. În această judecată, inima decedatului era cântărită pe o balanță împotriva unei pene, simbolizând adevărul și justiția. Dacă inima era mai grea decât pana, sufletul era condamnat să fie devorat de către Ammit, condamnându-l la neființă veșnică.

2. Mitul lui Sekhmet, Zeița Leilor și a Răzbunării

Sekhmet, zeița leilor, era venerată ca o zeiță a răzbunării și a bolilor. Potrivit mitului, zeii au creat-o pentru a pedepsi omenirea pentru neascultare. Ea a adus boli și distrugere pe Pământ, dar a fost oprită numai când a fost îmbrăcată în roșu, culoarea sângelui, și i s-a oferit băuturi fermentate care să-i încetinească furia. Mitul lui Sekhmet amintește de puterea dezastruoasă a naturii și necesitatea de a menține echilibrul în univers.

3. Mitul lui Apep, Șarpele Chaosului

Apep era un șarpe gigantic și malefic, considerat personificarea haosului și a întunericului. Se credea că Apep trăia în adâncurile Nilului și că încerca să înghită barca zeului soarelui, Ra, în fiecare zi, pentru a aduce întuneric etern în lume. Pentru a-l opri, zeii au trebuit să se lupte cu el în fiecare dimineață, ajutând astfel la reînnoirea lumii și la venirea zilei.

4. Mitul lui Amunet, Zeița Tăcută

Amunet era o zeiță misterioasă a Egiptului antic, adesea asociată cu secretele și tăcerea. Ea era deseori reprezentată cu o mască pe față, simbolizând caracterul ei enigmatic. Se credea că Amunet avea puterea de a dezvălui sau de a ascunde adevăruri, iar preoții ei erau cunoscuți pentru jurăminte de tăcere și loialitate absolută.

5. Mitul lui Set, Zeul Haosului și al Dezordinii

Set, sau Seth, era un zeu controversat, asociat cu haosul și dezordinea. El era opusul lui Osiris, zeul ordinii și al fertilității. Set era adesea văzut ca o forță distructivă și era considerat responsabil pentru multe dintre necazurile care loveau Egiptul antic. Cu toate acestea, el nu era doar un răufăcător; Set a avut și aspecte pozitive, precum protejarea barcii solare în timpul călătoriilor ei nocturne.

6. Mitul lui Anubis, Călăuza Sufletelor în Lumea de Apoi

Anubis este deseori asociat cu imaginea unui lup sau a unui câine și era considerat călăuza sufletelor decedaților în lumea de apoi. El avea sarcina de a ghida sufletele în călătoria lor de-a lungul procesului funerar și să le ajute să treacă cu succes prin judecata lui Osiris. Cu toate că nu era înfricoșător în sine, rolul său în procesul morții aducea un element de mister și anxietate.

7. Mitul lui Babi, Maimuța cu Canibalism Sfânt

Babi, zeul maimuței, era adesea reprezentat ca o creatură cu cap de leu și corp de maimuță. El era asociat cu cruzimea și cu canibalismul. Cu toate acestea, Babi era și considerat un protector al justiției, iar preoții săi credeau că el poate distruge păcatele și răutatea.

Aceste mituri terifiante ale Egiptului antic oferă o privire fascinantă în mentalitatea și credințele acestei civilizații străvechi. În ciuda înfricoșătorului lor, ele reflectă modul în care oamenii din Egiptul antic încercau să înțeleagă lumea înconjurătoare și complexitatea vieții și a morții.